Clicking

Acesta este numele procesului de taiere a pielii folosite pentru sectiunile superioare ale pantofului. Termenul „clicking” provine de la zgomotul care se produce cand lama folosita este indepartata de pe piele, procesul fiind realizat manual.

Closing down

Aceasta este etapa in care anumite sectiuni superioare ale pantofului sunt cusute impreuna. In aceasta etapa au loc mai multe operatiuni. De exemplu, grosimea pielii folosite este slefuita (redusa) pentru a se evita aspectul masiv la marginile pielii, care sunt intinse, arse sau impaturite, pentru a le imbunatati aspectul.

assembling

The upper part is fixed on the shoe and attached to the sole in the front, in the sides and in the back. Before assembly, the upper section of the shoe is treated in a special chamber so that the skin is hydrated enough to fold into the shape of the shoe.

Sewing the edge

Marginea (“welt”) este o fasie de piele care este cusuta de sectiunea superioara a pantofului si de branturi, urmand sa fie cusuta de ea si talpa. Deoarece acest proces presupune asamblarea tuturor partilor prin coasere (si nu prin lipire), maestrii mestesugari au posibilitatea de a dezasambla si repara ulterior pantofii.

Sewing the sole

This operation involves sewing the soles and insoles. The soles are fixed by sewing using two separate threads for maximum strength.

Decuparea marginilor

The edges of the soles are cut accordingly before being fixed. This operation requires a special skill, being performed exclusively by hand. Then the soles will be waxed, ironed and polished.

Sole coloring

Talpile sunt, de asemenea, gravate si stantate intr-o etapa ulterioara pentru o finisare extinsa.

Polishing

The final sanding, adjustment and polishing operations require a long time and are performed exclusively by hand.

O pereche standard de pantofi Loake Goodyear Welted sunt prelucrati de aproximativ 130 de mestesugari talentati. Pentru realizarea unei perechi de pantofi, sunt implicate pana la 75 de componente si 200 de operatiuni diferite, iar procesul dureaza in medie 8 saptamani.

The benefits of Goodyear Welting suture shoes

Daca procesul de tip Goodyear Welting necesita atat de multa munca si dureaza atat de mult, de ce ne mai obosim?

Exista mai multe tipuri de incaltaminte disponibile in prezent si toate au avantajele lor. De exemplu, o cizma de tip Wellington va oferi cea mai buna rezistenta la apa, dar nu va permite piciorului sa respire. O sandala va fi cea mai potrivita pentru ca piciorul sa ia contact cu aerul, dar nu va fi rezistenta la apa. Un pantof sport va oferi o buna amortizare (mai ales pentru alergare), dar este foarte probabil sa va incinga piciorul. Un papuc va fi mai moale si va oferi cel mai bun confort, atata timp cat nu veti parcurge distante mari. Iar lista poate continua.

The Goodyear Welting suture is still perceived as the best method of making shoes and offers the best balance between water resistance, the ability to "breathe", durability and comfort. Shoes made by this method are suitable for foot health and, in addition, look very good.

Goodyear Welted shoes of English origin are also the most versatile and can look just as good in formal or casual contexts. For example, a classic brogue shoe can be worn with a suit, light pants or jeans.

Un alt avantaj este acela ca, deoarece componentele pantofului sunt fixate prin coasere (in loc de lipire sau cimentare), ei pot fi ulterior demontati si reconstruiti, daca au nevoie de reparatii.